Black Friday

För dig som vill spara pengar när du handlar och köpa dina julklappar lite billigare så är Black Friday högtiden för dig. Black Friday infaller alltid fredagen efter den fjärde torsdagen i november – dagen efter den amerikanska traditionen Thanksgiving (Tacksägelsedagen).

Under Black Friday så har väldigt många butikskedjor och nätbutiker riktigt bra rabatter, erbjudanden och kampanjer. Butikerna nästan tävlar om att kunna erbjuda största rabatt och det är inte ovanligt med REA-erbjudanden på uppemot 70 – 90 %.

Black Friday pågår – trots namnet – inte bara under fredagen utan både innan och efter. Många butiker tjuvstartar med Black Week redan under veckan dagarna innan. Den efterföljande helgen kallas för Black Weekend och även här har butikerna stora rabatter. Slutligen avslutas shoppinghögtiden med Cyber Monday.

Se upp med falska reor under Black Friday

Eftersom det sker många impulsköp under Black Friday så gäller det att se upp med falska reor. Att de är falska innebär att det egentligen inte är någon rea – det ser bara ut så. Det kan vara för att butiken i själva verket har höjt priserna veckan eller veckorna innan för att kunna sänka priserna under Black Friday. I praktiken blir priset då detsamma eller i vissa fall även mer.

Exempel på en vanligt förekommande falsk rea:

  • Ordinarie pris i början av november: 895 kr
  • Prishöjning till 1 295 kr i mitten av november
  • Prissänkning till 995 kr under Black Friday där det står att produkten säljs till 300 kr REA fastän priset i själva verket är högre.